Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
02.11.2009  

Srečanje Slovensko makedonskega poslovnega kluba z gospodarstveniki iz jugovzhoda Makedonije v Strumici

Strumica, 28. oktober 2009 – V Strumici Slovensko makedonski poslovni klub (SMPK) organiziral srečanje članov Kluba z gospodarstveniki iz jugovzhoda Makedonije. Čez dan je predstavitve vseh podjetij obiskal VP Brian Bergant, ki je skupaj z županom Strumice Zoranom Zaevim pozdravil vse predstavnike podjetij ter ob veliki prisotnosti medijev pojasnil, da je po podatkih Statističnega urada Makedonije v letu 2008 Slovenija bila druga največja investitorica v Makedoniji ter da si slovenska podjetja prizadevajo izkoristiti okoliščine finančne krize in z novimi investicijami v Makedoniji izkoristiti potenciale Makedonije in tako pospešiti svojo proizvodnjo in prodajo.

Popoldanske predstavitve se je udeležil namestnik ministra za lokalno samoupravo Faruk Feratoski, direktor Agencije za investicije in razvoj Džedal Ramadani in župan Strumice Zoran Zaev. Predstavitve se je udeležil ekonomski svetovalec Slobodan Šešum. Večerne predstavitve se je udeležilo približno 150 podjetnikov. Uvodoma prisotne pozdravil Damir Kuder, predsednik upravnega odbora SMPK. Zbrane je nagovoril tudi ekonomski svetovalec Šešum, ki je ponovil, da je Slovenija drugi največji investitor v Makedoniji v letu 2008 ter da slovenska podjetja načrtujejo še veliko drugih investicij. Ponovil je, da si želimo, da bi slovenska podjetja razširila svoje poslovanje na celotno Makedonijo, saj je sedaj poslovanje med Slovenijo in Makedonijo skoncentrirano na poslovanje v Skopju. Šešum je med drugim pozdravil uspešno poročilo EK.

Možnosti za izboljšanje sodelovanja z ostalimi podjetji v Strumici in njeni okolici so še precejšnje. Namen celotnega dogodka je bilo bolje seznaniti prebivalce Strumice s produkti slovenskih podjetij. V ta namen se je čez dan v Strumici na stojnicah predstavljalo 21 članov SMPK (Fruktal Mak, Gorenje, Sava invest, Sava tabak osiguruvanje, Podgorka Struga (zastopnik za Perutnina Ptuj, Celjske mestnine i Mlekarna Celje), NLB Nov penziski fond, Akton kominikacii, Aleksprom (zastopnik za Paloma), Vinar-vinarska vizba, Meteorit, Pivovarna Laško, Krka Farma, Ilirika fond menagment, AD Vardar osiguruvanje, skupina Triglav, Vesna SAP, KB Prvo penzisko društvo, Cosmofon, On net, Novi Triglav, G-MM in Korea Auto-Trejd) ter 11 podjetij iz Strumice.

Župan Strumice Zaev se je zahvalil vsem podjetnikom in izrazil veliko zadovoljstvo, da je SMPK izbral Strumico za svoje drugo srečanje izven Skopja. Predstavil je prednosti mesta in pozval vse prisotne da intenzivirajo poslovanje v Strumici.