Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
02.11.2009  

Veleposlanik Brian Bergant položil venec ob Dnevu spomina na mrtve v vasi Bistrenci

Bistrenci, 1. november 2009 - Veleposlanik Brian Bergant in sodelavci veleposlaništva so na Dan spomina na mrtve, ob spomeniku v vasi Bistrenci pri Demir Kapiji, položili venec in se poklonili žrtvam, ki so padle v drugi svetovni vojni. Po letu 1930 se je pod pritiskom italijanskega fašizma okoli šestdeset družin iz Slovenske Istre, Primorske, Trsta in Gorice preselilo v vas Bistrenci. Spomenik je bil leta 2003 obnovljen s finančno pomočjo Vlade Republike Slovenije.

Cvetje so položili tudi župan Občine Demir Kapija Trajče Dimitriev, poslanka makedonskega Sobranja Vesela Cestoeva, predsednik Krajevne skupnosti Bistrenci Živko Šipinpovski ter predsednica Slovenskega društva Triglav iz Bitole Tanja Franc, ki jo je spremljalo petintrideset članov društva.

Učenci bistrenške Osnovne šole Mančo Maliminov so v prostorih šole pripravili krajši kulturni program. Tudi letos je šolske potrebščine in darila za učence nesebično darovalo slovensko podjetje Tuš Makedonija, ki jih je učencem izročil veleposlanik. Veleposlaništvo je letos spomladi s pomočjo donacij podjetja Jugostileksport šolo opremilo z novimi šolskimi klopmi in stoli in v okviru akcije »Dan drevesa – zasadimo si svojo prihodnost«, sodelovalo pri sajenju dreves ob spomeniku in osnovni šoli v Bistrenci.