Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
11.11.2009  

Veleposlanik Brian Bergant pokrovitelj akcije civilne pobude »Dan drevesa – zasadi si svojo prihodnost« za diplomatski zbor

Demir Kapija, 9. november 2009 – Veleposlanik Brian Bergant je bil skupaj s predsednikom civilne pobude »Dan drevesa – zasadi si svojo prihodnost«, svetovno znanim makedonskim opernim pevcem Borisom Trajanovom, pobudnik jesenske akcije za diplomatski zbor. Akcija pogozdovanja je ob pomoči Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in vodne vire, Gozdarske zbornice Makedonije ter Združenja Makedonskih gozdov potekala v Občini Demir Kapija med vasema Bistrenci in Korešnica. Predstavniki diplomatskega zbora, Ministrstva za zunanje zadeve, makedonskega Sobranja, župan Občine Demir Kapija in krajani so med omenjenima vasema v štirikilometrskem pasu posadili ciprese in drevored poimenovali v Drevored makedonsko-slovenskega prijateljstva. Pobuda je prišla lani, na Dan spomina na mrtve, s strani krajanov Bistrenci v pogovoru z veleposlanikom. V makedonsko vas Bistrenci se je po letu 1930 pod pritiskom fašizma iz Slovenske Istre, Primorske, Trsta in Gorice preselilo okoli šestdeset slovenskih družin.

V petek, 13. novembra bo zaradi akcije pogozdovanja dela prost dan v Makedoniji. Vlada Republike Makedonije je tokrat zagotovila sedem in pol milijonov sadik. Glavni cilj akcije »Dan drevesa – zasadi si svojo prihodnost«, ki bo potekala že četrtič, je namenjena za bolj zeleno in ekološko osveščeno Makedonijo. Organizatorji si prizadevajo, da bi ta balkanska akcija v prihodnosti postala globalna.