Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
12.11.2009  

Prvo usposabljanje Centra za evropsko prihodnost (CEP) v sodelovanju z Ministrstvom za zunanje zadeve Makedonije za javne uslužbence

Skopje, 10. november, 2009 – Center za evropsko prihodnost (CEP) je v sodelovanju s tukajšnjim Ministrstvom za zunanje zadeve pripravil usposabljanje za javne uslužbence Makedonije z naslovom »Veščine javnega nastopanja in tehnike mednarodnih pogajanj«. Usposabljanje bo potekalo od 10. do 13. novembra v Skopju. Gre za prvo usposabljanje v okviru projekta »Pogajanja z EU: Tehnike, veščine in vsebina«.

Cilj usposabljanja je izboljšanje pogajalskih tehnik kot tudi sposobnosti javnega nastopanja javnih uslužbencev Makedonije. Javni uslužbenci Makedonije se bodo na usposabljanju seznanili s temelji mednarodnih pogajanj, posebnostmi t.i. Harvardskih pogajanj, argumentacije, javnega govora ter nastopanja. Glavni namen izobraževanja je izboljšati pogajalske sposobnosti makedonskih javnih uslužbencev, ki zastopajo svojo državo doma in v tujini. Medresorsko usposabljanje poteka v obliki delavnic, iger vlog in simulacij, zato je bilo za usposabljanje izbranih 22 javnih uslužbencev z Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za notranje zadeve, Ministrstva za pravosodje, Ministrstva za finance ter Sekretariata vlade za evropska vprašanja. Udeleženci so morali sodelovati že v pripravi projekta, tako da je vsebina delavnic in primerov bila prilagojena njihovim delovnih izkušnjam, znanjem ter interesom.

Usposabljanje vodi Programska direktorica CEP Andreja Dolničar Jeraj. Na otvoritvi je sodeloval tudi Zvonimir Popović, direktor Direktorata za javno diplomacijo, diplomatsko izobraževanje in analize pri MZZ Makedonije. Otvoritve usposabljanja se je udeležil ekonomski svetovalec mag. Slobodan Šešum, ki je zbrane nagovoril ter predstavil podporo Slovenije Makedoniji na poti k polnopravnemu članstvu v EU.