Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
09.10.2009  

Srečanje veleposlanika Briana Berganta z dr. Shpreso Kureto, vodjo Sektorja za Jugovzhodno Evropo v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Albanije

Tirana, 8. oktober 2009 - Veleposlanik Brian Bergant se je danes v Tirani srečal z dr. Shpreso Kureto, novo vodjo Sektorja za Jugovzhodno Evropo v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Albanije. Srečanje je bilo namenjeno vsebinskim pripravam na uradni obisk Predsednika Republike Albanije, dr. Bamirja Topija, s številčno gospodarsko delegacijo 13. in 14. oktobra 2009 v Republiki Sloveniji.

Sogovornika sta pogovor namenila pregledu dvostranskega sodelovanja med državama, gospodarskemu sodelovanju in energetiki, političnim razmeram v regiji Zahodnega Balkana, aktualnim zadevam EU, s poudarkom na Lizbonski pogodbi, letnem Poročilu Evropske komisije o napredku Albanije in vizni liberalizaciji, kot tudi novim priložnostim za poglobitev sodelovanja ob polnopravnem članstvu Albanije v zvezi NATO ter drugim multilateralnim zadevam.

Dan pred tem je imel veleposlanik v Uradu predsednika Republike Albanije še pogovor z dr. Arbenom Cicijem, svetovalcem predsednika za diplomatska vprašanja, Kastriotom Robom, vodjo Direktorata za državni diplomatski protokol ter na Gospodarski zbornici Tirane.