Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
24.09.2009  

Otvoritev festivala "MOT" z gledališko predstavo "Kasandra", 19.09.2009

V soboto 19. septembra 2009 se je v Skopju s predstavo z naslovom »Kasandra« pričel Mednaroden gledališki festival MOT (Mlad otvoren teatar). »Kasandra« je nastala v koprodukciji festivala Ex Ponto (Kulturno društvo B-51), Ljubljana, Slovenija, festivala TEUTA, Kotor, Črna gora, SNP Novi Sad in festivala Infant, Srbija ter festivala MOT, Skopje, Makedonija. Predstava je bila organizirana s pomočjo in podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, Mestne občine Ljubljana, občine Kotor, Ministrstva za kulturo, šport in medije Črne gore, Ministrstva za kulturo Republike Srbije, Ministrstva za kulturo Republike Makedonije in Mesta Skopje. Avtor »Kasandre« je Ljubomir Đurković, režiser Slobodan Milatović, glavno vlogo v predstavi je imel slovenski gledališki igralec Niko Goršič.

Igra kot mednarodni projekt v katerem nastopajo slovenski, srbski, črnogorski in makedonski umetniki, v sebi vsebuje elemente moderne in hkrati tudi antične drame. Kot glavna vprašanja katera avtor predstave postavlja občinstvu so: Ali je jasnovidnost legitimna? Ali obstaja nekdo, ki kroji našo usodo? Kaj je ljubezen, vera in kaj je njen cilj in smisel? Od kje izhaja potreba, da nekdo določeno realno izkušnjo deli z občinstvom?

Po končani igri nad katero je bilo občinstvo v nabito polni dvorani navdušeno, smo vsem igralcem prenesli čestitke za uspešno izpeljano predstavo.

Iz leve proti desni: Milivoj Butinar, Niko Goršič, Andreja Iljaž