Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
28.09.2009  

Seminar Evro-atlantskega sveta Makedonije in učna delavnica "Nato in mladi"

V Skopju je 26. in 27. septembra 2009, v organizaciji Evro-atlantskega sveta Makedonije, potekal seminar in učna delavnica z naslovom "Mladi in Nato". Seminar, ki je bil namenjen predstavnikom podmladka vseh političnih strank v Makedoniji in študentom obramboslovja, je so-organiziralo Veleposlaništvo RS v Skopju, ki je projekt tudi finančno podprlo.

Uvodni nastop je imel predsednik Evro-atlantskega sveta Makedonije Lazar Elenovski. Sledil je govor veleposlanika na temo "Novi Nato - kje je njegova prihodnost".

Veleposlanik Bergant je, poleg novega strateškega koncepta in novih izzivih Nata, podal tudi kratek pregled dvoletnega delovanja in vloge slovenskega veleposlaništva kot Natovega kontaktnega veleposlaništva v Makedoniji ter pregled bilateralnega sodelovanja na vojaškem področju med državama. Diplomatski svetovalec na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije Jurij Rifelj je predstavil vpliv prihodnjih globalnih varnostnih izzivov na vlogo in pomen Nata pri njihovi učinkoviti nevtralizaciji. Posebno pozornost je posvetil stalnemu prilagajanju Severnoatlantskega zavezništva dinamičnemu varnostnemu okolju. Predsednik Evro-atlantskega sveta Slovenije dr. Anton Bebler je drugi dan seminarja govoril na temo »Naslednja generacija in Nato«. Poudaril je, da se strategija Nata v zadnjih letih spreminja in da bo generalni sekretar Nata predlagal nov strateški koncept prihodnje leto. Omenil je vlogo Nata v Afganistanu in na Balkanu, kjer je poudaril potrebo za ekonomsko in socialno stabilizacijo regije. Poudaril je tudi, da v Sloveniji podpiramo Makedonijo pri njenih prizadevanjih za vključitev in proti razvrednotenju njene nacionalne identitete in makedonskega jezika ter da zaradi svojega imena ne sme ostati izolirana.

Na seminarju so nastopili še Ljube Dukoski, direktor za politiko, načrtovanje, finance in mednarodne zadeve na tukajšnjem Ministrstvu za obrambo, Savo Kenteta, podpredsednik Združenja atlantskih svetov ATA in predsednik Evro-atlantskega sveta Črne gore, Katrin Hett, odgovorna za Zahodni Balkan na Sektorju za javno diplomacijo na sedežu NATO v Bruslju, Giuseppe Belardetti, predsednik Združenja atlantskega sveta mladih ter Aleksandar Markoski, član nadzornega odbora Evro-atlantskega sveta Makedonije.