Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
29.09.2009  

Govor veleposlanika Briana Berganta na Konferenci o projektih obnove kulturne dediščine »Ljubljanski proces« v Skopju

V prostorih Misije Evropske unije v Skopju je 28. septembra potekala »Konferenca o projektih obnove kulturne dediščine-Ljubljanski proces«. Konferenco in predstavitev projektov z razstavo slik, sta skupaj organizirala Ministrstvo za kulturo Republike Makedonije in Urad za zaščito kulturne dediščine.

Uvodni nastop na konferenci je imela ministrica za kulturo Elizabeta Kančeska Milevska, sledili so še govori posebnega predstavnika EU in vodje Delegacije Evropske komisije Erwana Fouereja in vodje Sektorja za regionalno sodelovanje na Direktoratu za kulturo in naravno kulturno dediščino na Svetu Evrope Gianluce Silvestrinija.

Na konferenci je veleposlanik Brian Bergant nastopil v imenu Slovenije, predsedujoče države Odboru ministrov Sveta Evrope. Poudaril je, da Slovenija posebno pozornost namenja promociji in ohranjanju kulturne raznolikosti ter medkulturnega dialoga v okviru spodbujanja skupnih temeljnih vrednot Sveta Evrope in iskanju sinergij sodelovanja z drugimi mednarodnimi in evropskimi organizacijami in institucijami. Izpostavil je, da so bila prizadevanja k procesu stabilizacije in trajnostnem razvoju na območju Zahodnega Balkana še posebej aktivna v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v prvi polovici 2008 in se sedaj nadaljujejo tudi v času predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope. Obvestil je, da v ta namen Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za kulturo organizirata mednarodno konferenco, ki bo pod naslovom »Ljubljanska konferenca – obnova naše skupne dediščine« 6. in 7. novembra 2009 potekala v Ljubljani.