Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
01.10.2009  

Film »Slovenka« na Mednarodnem filmskem festivalu »Brata Manaki« v Bitoli

Bitola, 28. september 2009. Od 26. septembra do 3. oktobra v Bitoli poteka Mednarodni filmski festival »Brata Manaki«. Na filmskem festivalu se je letos po dolgem času v konkurenci za glavno nagrado znašel tudi slovenski celovečerec »Slovenka«.

Film so predvajali v ponedeljek 28. septembra v mestnem Kulturnem centru. Film je prejel pozitivne kritike tako s strani kritikov, filmskih kolegov in ustvarjalcev, kakor tudi s strani publike, ki je film nagradila s polno zasedenostjo kinodvorane ter na koncu z bučnim aplavzom. Festivala se je udeležil tudi snemalec filma Aleš Belak. Na festivalu je bil od slovenskih filmskih ustvarjalcev prisoten tudi režiser, snemalec in montažer Karpo Godina.

Ogleda filma »Slovenka« se je z VSK udeležil ekonomski svetovalec Slobodan Šešum in referentka za kulturo in tisk Andreja Iljaž. Šešum je na manjšem sprejemu, ki ga je skupaj z organizatorji festivala so-organiziralo VSK, pozdravil prisotne slovenske udeležence festivala ter jim ob tej priložnosti čestital za vse dosežke in za uspešno promocijo slovenskega filma. Prisoten je bil tudi častni generalni konzul RS v Bitoli Mihajlo Mojsov in člani Slovenskega društva »Triglav«.

Festival se vsako leto odvija pod pokroviteljstvom predsednika Republike Makedonije in s finančno pomočjo Ministrstva za kulturo Republike Makedonije.