Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
26.10.2009  

Veleposlanik Brian Bergant na 24. Davčno izobraževalnih dnevih na Ohridu

Ohrid, 23. oktober 2009 - Veleposlanik Brian Bergant se je udeležil drugega dne 24. Davčno izobraževalnih dni, ki v organizaciji Davčno izobraževalnega inštituta iz Ljubljane potekajo od 22. do 25. oktobra na Ohridu. V pozdravnem govoru je predstavil politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Makedonijo, poslovno okolje in večje slovenske investicije v Makedoniji ter pri tem posebej izpostavil pomen in vlogo gospodarske diplomacije. Govoril je tudi o ekonomskih reformah v Makedoniji ter o oblikah pomoči, ki jih Slovenija nudi Makedoniji na njeni poti približevanja v evro-atlantske in evropske povezave, vključno s procesom vizne liberalizacije.

 

Dopoldne so predstavitev makedonske davčne reforme, vizije dela, sistema obdavčitve pravnih in fizičnih oseb imeli predstavniki tukajšnjega Ministrstva za finance, Uprave za javne prihodke. Popoldne je direktor Davčno izobraževalnega inštituta iz Ljubljane mag. Ivan Simič govoril o tem, kakšno davčno reformo potrebujemo v Sloveniji, sledila je izmenjava izkušenj na področju izvajanja Sporazuma o izogibanju dvojne obdavčitve med Slovenijo in Makedonijo, predstavljene so bile tudi prednosti in pasti davčno ugodnih območij, predvidene spremembe na področju davka na dodano vrednost ter davčni pregledi s predstavitvijo primerov dobrih praks.

Letošnjega davčno izobraževalnega seminarja na Ohridu se je udeležilo okoli osemdeset računovodij in davčnih svetovalcev iz Slovenije.