Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
29.10.2009  

Srečanje veleposlanika s profesorico slovenskega jezika in študenti slovenščine

Skopje, 28. oktober 2009 – Veleposlanik Brian Bergant se je danes na Filološki fakulteti Blaže Koneski, Univerza Sv. Cirila in Metoda v Skopju, srečal z izredno profesorico slovenskega jezika dr. Lidijo Arizankovsko in študenti slovenščine.

Veleposlanik Bergant je informiral, da bo 11. novembra v Art kavarni Muzeja Mala stanica potekal Slovenski literarni večer s promocijo makedonskega prevoda antologije slovenske kratke proze 1990-2004 z naslovom »O čem govorimo«, ki jo je pripravil in uredil Mitja Čander.

Prof. Arizanskovska je povedala, da je v študijskem letu 2009/2010 vpisanih 55 študentk in študentov, ki študirajo slovenščino kot prvi, drugi ali tretji tuj jezik ter da se osem njenih študentov trenutno udeležuje programa izmenjave na Filozofski fakulteti na Univerzi v Ljubljani. Petnajst študentov slovenščine, kot južnoslovanski oz. tretji tuj jezik, ima od letošnjega študijskega leta po novem tudi na Univerzi Goce Delčev v Štipu.

Posebej je izpostavila, da letošnjo šolsko leto sovpada s 50. obletnico poučevanja slovenščine v Makedoniji. Dogovorjeno je bilo, da bo veleposlaništvo spomladi prihodnje leto sodelovalo v obeležitvi tega svečanega dogodka. Beseda je tekla o možni razstavi knjig prevodov v makedonski jezik, sodobne slovenske literature in jezikoslovja, promociji novega slovensko-makedonskega slovarja ter zbornika s III. Makedonsko-slovenske konference, ki je leta 2007 potekala na Ohridu.