Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
30.10.2009  

Prvi delovni obisk stalnega poročevalca v Evropskem parlamentu za Makedonijo Zorana Thalerja v Skopju

Skopje, 29. oktober 2009 – Slovenski evropski poslanec in stalni poročevalec v Evropskem parlamentu za Makedonijo, Zoran Thaler (SD/S&D), se je danes mudil na prvem delovnem obisku v Skopju. Ob tej priložnosti je imel ločene pogovore s predsednikom države Gjorge Ivanovom, predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim, namestnikom predsednika vlade za evropske zadeve Vaskom Naumovskim, namestnikom predsednika vlade in ministrom za finance Zoranom Stavreskim, predsednikom parlamentarnega odbora za evropske zadeve Petrom Pop-Arsovom, predsednico Nacionalnega sveta za evropske integracije Radmilo Šekerinsko, generalno direktorico Direktorata za Evropsko unijo na Ministrstvu za zunanje zadeve Agnezo Rusi, posebnim predstavnikom Evropske unije in vodjo Delegacije Evropske komisije veleposlanikom Erwanom Fouerejem, veleposlanikom Švedske, predsedujoče države EU Larsom Fredenom in veleposlanikom Slovenije Brianom Bergantom.

Thaler je ocenil, da je Makedonija zasluženo napredovala, ko je dobila pozitivno oceno v Poročilu Evropske komisije o napredku in njeno priporočilo za začetek pristopnih pogajanj. Poudaril je, da mora vstop v EU ostati glavna prioriteta in nacionalni cilj Makedonije, ki mora še naprej spodbujati procese reform v javni upravi, sodstvu in drugih ključnih podsistemih družbe. Zato mora Makedonija sedaj vložiti vse napore, da bi dodatno napredovala na decembrskem zasedanju Evropskega sveta. Izpostavil je, da bi bilo pošteno, da EU postavi razumen časovni okvir za začetek in smer pogajanj. Dodal je, da bodo poslanci v Evropskem parlamentu aktivni v novembru in pri tem izrazil upanje, da bo zunanjepolitični odbor podprl poročilo o napredku o katerem bo razpravljal v začetku novembra.

Thaler je v pogovorih v Skopju izrazil tudi prepričanje, da bi neposredna komunikacija med Skopjem in Atenami v veliki meri prispevala k hitrejšem reševanju grško-makedonskega spora glede imena Makedonija, saj bi se tako odkrili novi momenti, ki bi lahko vodili do kompromisne rešitve. Thaler je tako v Skopje prišel z namenom, da prenese pozitivna sporočila. Po njegovem mnenju do decembra ostaja še dovolj časa za kompromisni dogovor.