Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
16.11.2009  

Govor veleposlanika Briana Berganta v imenu predsedujoče Odboru ministrov Sveta Evrope ob 20. obletnici Konvencije ZN o otrokovih pravicah

Skopje, 16. november 2009 – Veleposlanik Brian Bergant je imel ob priložnosti 20. obletnice Konvencije ZN o otrokovih pravicah danes v EU Informacijskem centru govor v imenu Sveta Evrope na otvoritvi Otroškega dokumentarnega filmskega festivala in razstave slik. Na slovesnem dogodku so govor imeli še Predsednik Republike Makedonije dr. Gjorge Ivanov, posebni predstavnik Evropske unije in vodja Delegacije Evropske komisije Erwan Fouere ter predstavnik UNICEF Sheldon Yett.

Veleposlanik Bergant je predstavil aktivnosti Sveta Evrope na področju otrokovih pravic ter Slovenije kot predsedujoče države Odboru ministrov Sveta Evrope. Posebej je izpostavil Mednarodno konferenco o otrokovih pravicah in zaščiti pred nasiljem, ki je potekala v tednu otroka v začetku oktobra v Ljubljani ter slovenski izobraževalni projekt »Naše pravice«, ki je namenjen osveščanju 50.000 šolarjev iz Kosova, Bosne in Hercegovine in Severne Osetije v Ruski federaciji o pravicah otrok. Makedonija je aktivno sodelovala v tem projektu leta 2005, vključeni so bili otroci vseh etničnih skupnosti, program pa je bil implementiran v makedonskem, albanskem, srbskem, turškem, vlaškem in romskem jeziku. Veleposlanik je v govoru poudaril, da je Slovenije med prednostnimi nalogami obravnavala otrokove pravice v času predsedovanja OVSE, Svetu EU, Mreži za človekovo varnost, Svetu Evrope in v času sedanjega triletnega članstva v Izvršnemu odboru UNICEF.