Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
19.11.2009  

Predavanje veleposlanika Briana Berganta o Evropski uniji in pogovor z dijaki Srednje šole Dimitar Mirasčiev v Štipu

Štip, 18. november 2009 – Veleposlanik Brian Bergant je imel danes, v okviru akcije Sekretariata vlade za evropske zadeve »Spoznavajmo EU«, predavanje na Srednji šoli Dimitar Mirasčiev v Štipu. Proces približevanja Makedonije EU in njene trenutne izzive je dijakom predstavil namestnik ministra za obrambo Emil Dimitriev.

Veleposlanik Bergant govoril o procesu vključevanja Slovenije v EU, predsedovanju Slovenije Svetu EU, slovenskih pridobitvah od članstva, posledicah vizumske liberalizacije, možnostih izobraževanja v EU ter o aktualnih razmerah znotraj EU. Sledil je pogovor z dijaki v katerem je veleposlanik posebej izpostavil pomen zelene diplomacije in pozval na skupno odgovornost do okolja. Predsednica šolske Zveze dijakov se je zavzela za sodelovanje z dijaki iz Slovenije, predstavniki Občine Štip pa so izrazil velik interes za pobratenje s katero izmed slovenskih občin.

Sekretariat vlade za Evropske zadeve, pod novim motom »Ena družina, en dom« in »Rad imej Makedonijo, živi v Evropi« nadaljuje s promocijo vladnega komunikacijskega programa o informiranju makedonske javnosti o približevanju Makedoniji EU. V akcijo spoznavanja EU, ki je namenjena predvsem dijakom, študentom in predstavnikom lokalne skupnosti, so vključeni tudi vodje misij EU in bo predvidoma trajala do konca leta 2010.