Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
23.11.2009  

Delovni obisk ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal v Makedoniji

Skopje, 23.-24. november 2009 - Ministrica za notranje zadeve RS Katarina Kresal in generalni direktor Slovenske policije Janko Goršek se mudita na dvodnevnem delovnem obisku v Makedoniji. Danes bosta imela pogovore s predsednikom republike dr. Gjorge Ivanovom in namestnikom predsednika vlade in vodjo Sekretariata za evropske zadeve dr. Vaskom Naumovskim. Jutri bodo na Ministrstvu za notranje zadeve potekale bilateralne konzultacije z ministrico za notranje zadeve Gordano Jankulosko in direktorjem Urada za javno varnost Ljupčom Todorovskim. Ob tej priložnosti bo podpisana Pogodba o brezplačni odsvojitvi premičnin. Sledilo bo srečanje s predsednikom vlade mag. Nikolo Gruevskim in ministrom za zunanje zadeve mag. Antoniom Milošoskim. Ministrica Kresalova bo jutri obiskala tudi Center Ministrstva za notranje zadeve za izobraževanje in imela predavanje na temo človekovih pravic in vizumske liberalizacije.

Glavni namen obiska je pregledati sodelovanje med ministrstvoma za notranje zadeve in policijama ter možnosti za nadaljnjo krepitev tega sodelovanja med obema državama v prihodnosti, potrditi jasno slovensko podporo Makedoniji na njeni poti približevanja Evropski uniji in s tem povezano definirati konkretne projekte strokovne pomoči Ministrstva za notranje zadeve RS na področju notranjih zadev v okviru pogajalskega poglavja 24. pravičnost, svoboda in varnost, ko bo Makedonija začela s pristopnimi pogajanji z EU. Slovenija se močno zavzema, da bi Makedonija na decembrskem zasedanju Evropskega sveta dobila datum za začetek pristopnih pogajanj.

Do obiska ministrice Kresalove v Skopju prihaja teden le dni pred glasovanjem ministrov Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve (Bruselj, 30. november in 1. december) ko bodo ti predvidoma potrdili slovenski predlog, da bo za državljane Makedonije, Črne gore in Srbije že z 19. decembrom letos v veljavo stopila vizumska liberalizacija in jim omogočila prosto potovanje v države članice Schengenskega sporazuma. Proces vizumske liberalizacije se je začel v času predsedovanja Slovenije Svetu EU v prvi polovici leta 2008. Poročevalka za vizumsko liberalizacijo v Evropskem parlamentu je slovenska evropska poslanka Tanja Fajon.

Ministrica Kresalova bo, poleg skupne tiskovne konference z ministrico Jankulosko, imela posebne intervjuje za Javni servis Makedonske radiotelevizije MRT, komercialno televizijo A1 Televizija Makedonija ter albansko televizijo Alsat-Televizioni Kombetare Maqedoni, danes pa je najbolj brani makedonski časnik Dnevnik objavil ekskluzivni intervju z ministrico Kresalovo.