Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
30.11.2009  

Razstava študentskih plakatov v Skopju na temo »Moč proti revščini«

Skopje, 27. november 2009 – V skopskem Mestnem muzeju so v petek odprli razstavo študentskih plakatov, ki so prispeli na drugi mednarodni razpis. Lani je bila osrednja tema razpisa in razstave »Strpnost«, letos pa »Moč proti revščini«, ki predstavlja hkrati odgovor na vprašanje, kako lahko moč in sila izraženi preko plakata pomagata premagovati revščino. Evropski parlament in Svet Evropske Unije sta leto 2010 razglasila za evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti.

Drugi mednarodni študentski razpis za plakate z naslovno temo »Moč proti revščini«, je letos potekal v organizaciji »Plakart« iz Skopja, s podporo makedonskega Ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Muzejem plakatov iz Varšave in Češko akademijo za oblikovanje. S pomočjo veleposlaništva so organizatorji razstave med glavnimi sponzorji letošnje razstave dobili podporo slovenskega podjetja »ONE – Skupina Telekom Slovenija«, ki nudi mobilno in fiksno telefonijo, internet storitve in digitalno televizijo na makedonskem tržišču.

Na letošnji razpis je prispelo 720 plakatov 426 avtorjev iz celega sveta, kar je kar trikrat večja udeležba od lanske, ko so umetniki sodelovali z 260 plakati. Študenti želijo s svojimi plakati nasloviti problem revščine ter ponuditi načine spopadanja z njo. 105 plakatov je vstopilo v ožji krog za izbiro glavne nagrade.

Nagrajenih je bilo deset plakatov, od katerih so prvi trije avtorji prejeli denarne nagrade. Odločitve v zvezi z nagrajevanjem in izbiranjem najboljših in najizvirnejših plakatov, je sprejela mednarodna komisija, v kateri so sodelovali prof. Leh Majevski, ki je predsednik Varšavskega bienala, ki je tudi najstarejše bienale za plakate na svetu, oblikovalec David Carson, Radovan Jenko, priznani slovenski oblikovalec in prof. na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Dimitris Arvanitis iz Grčije, Ladislav Cvetkovski, predavatelj na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, Justina Černjakovska iz Akademije za lepe umetnosti iz Varšave in pa Gadnjim Mehmeti iz Makedonije.

Z realizacijo tega projekta poskušajo organizatorji obrniti pozornost javnosti na globalne probleme s tem ,da v razpis vključujejo mlade umetnike iz univerz iz celega sveta, ki poskušajo s svojimi deli deliti svoj pogled na te probleme ter hkrati ponuditi možne rešitve. Tako je tudi letos mednarodna komisija glavne nagrade dodelila delom, ki kar v največji meri komunicirajo s problemom revščine. Prvo nagrado je prejel umetnik iz Poljske Jan Bajltik, druga nagrada je bila dodeljena Cesarju Aliju Fernandez Toralbi iz Mehike in Alirezi Darbani iz Irana ter tretja Angeliki Topolevski iz Poljske.

Razstava bo v Muzeju mesta Skopje trajala do 8. decembra 2009. Po predstavitvi pred makedonsko publiko se bo izložba v sklopu turneje z naslovom »Karavana revščine« na začetku leta 2010 selila v Prago, Varšavo, Ljubljano in v Pariz.