Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
01.12.2009  

Nastop veleposlanika Briana Berganta na javni razpravi o EU v makedonskem Sobranju

Skopje, 30. november 2009 - Veleposlanik Brian Bergant se je danes v makedonskem Sobranju udeležil javne razprave z naslovom »S pristopnimi pregovori do polnopravnega članstva v EU«, ki je bila organizirana na pobudo Odbora za evropske zadeve. Prisotni so bili poslanci, predstavniki vlade, civilne družbe in nevladnih organizacij, veleposlaniki držav članic in kandidatk za članstvo ter številni predstavniki makedonskih in albanskih medijev.

Veleposlanik Bergant je predstavil kronologijo pridruževanja Slovenije EU, s poudarkom na procesu pristopnih pogajanj, pogajalsko in organizacijsko strukturo Slovenije kot tudi o slovenskih izkušnjah, dobrih praksah in težavah. Posebej je izpostavil na pomen nujne politične podpore in soglasja vseh političnih strank, transparentnost procesa in pravico javnosti do informiranja in sodelovanja v procesu sprejemanja odločitev ter na pomembno vlogo parlamenta. Na koncu predavanja je čestital Makedoniji, saj so ministri za pravosodje in notranje zadeve na zasedanju pristojnega Sveta EU v Bruslju med tem potrdili slovenski predlog, da vizumska liberalizacija za državljane Makedonije stopi veljavo že z 19. decembrom 2009, kot tudi za državljane Črne gore in Srbije.

Med panelisti javne razprave so bili še predsednik Odbora za evropske zadeve Petar Pop-Arsov, vodja Sektorja za evropske integracije v Vladnem sekretariatu za evropske zadeve Dragan Tilev ter švedski veleposlanik Lars Freden.

Javno razpravo je neposredno prenašal Parlamentarni televizijski kanal kot tudi številne druge komercialne televizijske postaje in radio Javnega servisa Makedonske radiotelevizije.