Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
01.12.2009  

EU potrdila odpravo vizumov za državljane Makedonije, Črne gore in Srbije

Bruselj, 30. novembra 2009 - Ministri za notranje zadeve Evropske unije so na zasedanju Sveta za pravosodje in notranje zadeve danes v Bruslju dokončno potrdili odpravo vizumov za vstop državljanov Makedonije, Srbije in Črne gore v schengenski prostor. Ta soglasna odločitev potrjuje jasno evropsko perspektivo državam Zahodnega Balkana in predstavlja rezultat njihovega trdega dela pri izpolnjevanju kriterijev in pogojev iz Kažipota za vizumsko liberalizacijo. Na predlog Slovenije bo odprava vizumov začela veljati že 19. decembra letos.

Državljani teh treh držav, ki imajo biometrične potne liste, bodo tako lahko že za božično-novoletne praznike obiskali države EU, kot tudi Švico, Norveško in Islandijo, razen Irske in Velike Britanije, ne da bi za to potrebovali vizume.

Slovenija, ki je bila predsedujoča Svetu EU v prvi polovici leta 2008, je bila pobudnica procesa vizumske liberalizacije. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je zanj zavzel tudi v pismih, ki sta ju marca in novembra letos na predsedujočo EU naslovila skupaj z italijanskim ministrom za zunanje zadeve Francom Frattinijem, pridružil pa se je tudi pozivu, ki ga je na Evropsko komisijo aprila naslovilo enajst zunanjih ministrov držav EU.

Ministrstvo za zunanje zadeve sporoča, da si bo Slovenija v prihodnje prizadevala za čim prejšnjo izpolnitev pogojev in vključitev Bosne in Hercegovine ter Albanije v brezvizumski režim, saj se zaveda pomena, ki ga ima brezvizumska ureditev za prebivalce, še zlasti za mlade, in za gospodarski razvoj celotne regije Zahodnega Balkana. V tem kontekstu bo Slovenija poleg politične podpore nadaljevala tudi s strokovno in tehnično pomočjo Bosni in Hercegovini ter z ustreznimi ukrepi pomoči tudi Albaniji, da bi se ti dve državi čim prej pridružili ostalim državam regije. Slovenija podpira tudi predlog Evropske komisije o postopni vključitvi Kosova v proces vizumske liberalizacije, s čimer bi tako brezvizumski režim veljal za celotno regijo Zahodnega Balkana.

Podrobne informacije glede uveljavitve vizumske liberalizacije in obveznosti državljanov Makedonije, ki bodo po 19. decembru 2009 potovali v Slovenijo ali nadaljevali pot v schengenski prostor, bomo na naši spletni strani objavili v naslednjih dneh v angleškem, makedonskem in albanskem jeziku.