Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
24.09.2009  

Srečanje članov SMPK z gospodarstveniki iz jugozahoda Makedonije

17. septembra je v Bitoli Slovensko makedonski poslovni klub (SMPK) organiziral srečanje članov SMPK z gospodarstveniki iz jugozahoda Makedonije. Dogodek je bil razdeljen v dva dela. V dopoldanskem delu so se predstavila slovenska podjetja, zvečer pa je potekala poslovna konferenca.

Poslovne konference se je udeležil Ivo Ivanovski, minister za informacijsko družbo, ki je tudi nagovoril približno 150 podjetnikov. Poudaril je dobre odnose med državama ter izpostavil podporo Slovenije Makedoniji na poti v EU in NATO. Pozdravil je aktivnosti SMPK v Bitoli in izrazil zadovoljstvo, da bo SMPK tudi v ostalih mestih po Makedoniji nadaljeval s podobnimi aktivnostmi. Izrazil je željo, da se bo že tako uspešno sodelovanje med državama še dodatno izboljšalo.

Prisotne je nagovoril tudi veleposlanik Republike Slovenije Alain Brian Bergant, ki je med drugim poudaril pomen gospodarske diplomacije, ter izpostavil dobre bilateralne odnose med Makedonijo in Slovenijo ter poudaril, da je na področju gospodarskega sodelovanja še veliko neizkoriščenih možnosti. Izpostavil je pomen častnih konzulov in pri tem pohvalil delo častnega konzula Republike Slovenije v Makedoniji Mihajla Mojsova. Ob tem je naštel in pozdravil pomembnejše reforme, ki jih je sprovedla vlada Makedonije ter pohvalil letošnjo uvrstitev Makedonije v raziskavi Svetovne banke »Doing Business 2010«.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik upravnega odbora SMPK mag. Damir Kuder, ki je izrazil željo, da se bo sodelovanje med slovenskimi in makedonskimi podjetji intenziviralo po celotni Makedoniji.

Izvršna direktorica SMPK Iskra Jovanovič je predstavila delovanje SMPK, navedla vse člane ter ugodnosti, ki jim nudi SMPK in pozvala ostala podjetja iz regije k včlanitvi.

SMPK ima že več kot 90 članov. Iz Bitole je član SMPK podjetje Meteorit. Možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij z ostalimi podjetji v Bitoli in njeni okolici so še precejšnje. Tako je namen celotnega dogodka bilo bolje seznaniti prebivalce Bitole s produkti slovenskih podjetij. V ta namen se je čez dan v Bitoli na stojnicah predstavljalo 17 članov SMPK in sicer On net, Cosmofon, Sava Tabak osiguruvanje, Sava Investicii, Univerza v Ljubljana, Krka Farma Skopje, Podgorka Struga, VIP Urban Inzenering, Gorenje Skopje, AD Vardar osiguruvanje, Fruktal Mak, Trimo Makedonija, Brokerska kuka Novi Triglav, NLB Nov penziski fond, Ilirika Fond Menagment, KP Prvo penzisko drustvo in Grupacija ERA Skopski saem.