Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
29.01.2017  

Veleposlanik Jazbec je s sodelavci obiskal občino Štip

Štip, 25.1.2017 

Veleposlanik Jazbec je s sodelavci obiskal občino Štip. Pri županu Ilču Zaharievu, ki je velik poznavalec slovenskih krajev, je pogovor tekel zlasti glede možnosti gospodarskega in kulturnega sodelovanja s tem univerzitetnim, gospodarskim in političnim središčem vzhodne Makedonije. 

Župan Zahariev je veleposlaniku Jazbecu podelil naziv častni občan, med drugim zato, ker je veleposlanik s Štipom povezan še iz časa, ko je tam služil vojaški rok.  

Osrednji dogodek obiska je bila predstavitev makedonskih prevodov slovenskih avtorjev v Univerzitetni knjižnici Goce Delčev Štip. Veleposlaništvo je skupaj z Založbo Makedonska matica in knjižnico tam pripravilo večji dogodek, kjer so bila predstavljena novejša dela slovenskih avtorjev, ki jih je veleposlaništvo v nekaj izvodih tudi podarilo knjižnici in na ta način omogočilo dostop bralcem do slovenske proze in poezije v makedonskem jeziku. Izpostavili smo novoizšel prevod antologije slovenskih pesnikov mlajše generacije. V pogovoru veleposlanika Jazbeca z moderatorjem, umetniškim direktorjem narodnega gledališča v Štipu in s prevajalko Viktorijo Blažesko, je bil izpostavljen pomen prevodov v makedonski jezik. Ob tem je bilo poudarjeno, da prevodi zbližujejo kulture in s tem povezujejo ljudi.  

Veleposlanik se je obiskal tudi Univerzo v Štipu in se sestal z rektorjem Blažom Boevim, s katerim sta pregledala sodelovanje na področju znanosti in možnosti za sodelovanje na tem področju. 

Kratek video z dogodka si lahko ogledate tukaj.