Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
13.04.2018  

Uradni obisk predsednika Vlade Republike Slovenije dr. Mira Cerarja

Predsednik vlade dr. Cerar je bil na povratnem uradnem obisku v Makedoniji v torek in sredo, 03.-04. aprila. Sprejela sta ga makedonski predsednik dr. Gjorgje Ivanov in predsednik Sobranja Talat Xhaferi, gostil pa ga je makedonski premier Zoran Zaev. Dr. Cerarja je spremljal gospodarski minister Zdravko Počivalšek ter močna gospodarska delegacija. V sodelovanju gospodarskih zbornic obeh držav je bila organizirana odmevna poslovna konferenca z udeležbo obeh premierjev in obeh gospodarskih ministrov ter makedonske ministrice za tuje investicije in več kot 300 gospodarstvenikov. Dr. Cerar se je posebej srečal s predstavniki slovenskega gospodarstva in imel daljši intervju za nacionalno makedonsko TV mrežo, ki je bil predvajan istega dne v udarnem večernem terminu.

Obisk je ponovno potrdil prijateljske in odlične odnose med državama, ki so takšni že tradicionalno, v zadnjem  času pa doživljajo poseben vzpon. V prvem planu pogovorov je bila standardna izstopajoča in odmevna podpora Slovenije Makedoniji na njeni evroatlantski poti ter v urejanju aktualnih političnih vprašanj, še posebej imena države.

Med državama obstaja solidna gospodarska menjava, ki občutno raste, z velikimi možnostmi povečanja. Največje priložnosti so na področjih kmetijstva, ekologije in energetike, IT ter skupnih vlaganj.

Na makedonski strani je bila v vseh pogovorih jasno ponovljena velika hvaležnost Sloveniji za razumevanje, podporo in naklonjenost.  

 

 

 

 

 

 

 

Vir: STA