Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
25.10.2018  

Minister dr. Cerar na srečanjih z makedonskim predsednikom Ivanovom in predsednikom vlade Zaevom o vključevanju Makedonije v evroatlantske povezave

Skopje, 24. oktober 2018 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v okviru uradnega obiska v Republiki Makedoniji v Skopju ločeno sestal tudi s predsednikom države dr. Gjorgeom Ivanovom in s predsednikom vlade Zoranom Zaevom. Osrednja nit pogovorov z obema sogovornikoma je bilo vstopanje Makedonije v evroatlantske povezave.

Zunanji minister dr. Cerar je pozdravil začetek procesa ustavnih sprememb, ki ga je minuli teden izglasovalo makedonsko Sobranje. Z makedonskim predsednikom vlade sta potrdila odlične odnose med državama. Predsednik vlade Zaev je izrazil hvaležnost za slovensko podporo na makedonski poti v evroatlantske povezave ter za njen dosedanji doprinos pri  prenosu znanja in izkušenj iz EU pristopnega procesa. Zunanji minister dr. Cerar je ob tej priložnost čestital makedonskemu predsedniku vlade Zaevu za modrost in hrabrost ter izrazil upanje, da bo proces zaključen v skladu s sporazumom, kar bo poslalo pozitivno sporočilo celotni regiji. Ob tem sta izpostavila, da je za napredek nujen kontinuiran reformski proces, ki bo prispeval ne le k čimprejšnjemu začetku pogajanj Makedonije z Evropsko unijo, temveč tudi k blagostanju državljanov.

Tudi predsednik Republike Makedonije dr. Ivanov je na srečanju z ministrom za zunanje zadeve dr. Cerarjem potrdil odlične odnose med državama ter Slovenijo izpostavil kot iskreno makedonsko prijateljico. Sogovornika sta izmenjala stališča glede makedonskega evroatlantskega integracijskega procesa, migracij in globalizacijskih izzivov. Minister dr. Cerar je ob tem poudaril, da Slovenija na podlagi svoje izkušnje članstva v EU in NATO želi Makedoniji hiter napredek. Dodal je, da bo Slovenija Makedonijo pri tem odločno podpirala.

Makedonski predsednik je izrazil hvaležnost za proaktivno vlogo Slovenije v času izbruha migracijske krize ter za njeno pomoč in sodelovanje pri upravljanju z migracijskim tokom, med drugim tudi s pravkar napotenim 30. kontingentom  slovenskih policistov na makedonsko-grško mejo.