Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
25.10.2018  

Minister dr. Cerar skupaj z makedonskim zunanjim ministrom Dimitrovom svečano odprl nove prostore slovenskega veleposlaništva v Skopju

Skopje, 24. oktober 2018 – Minister za zunanje zadeve Republike Slovenije dr. Miroslav Cerar je v okviru svojega prvega uradnega obiska v Makedoniji skupaj z zunanjim ministrom Republike Makedonije Nikolo Dimitrovom svečano odprl nove prostore slovenskega veleposlaništva v Skopju. V svojem nagovoru je minister dr. Cerar poudaril pomen odprtja novih prostorov veleposlaništva pri nadaljnji krepitvi dvostranskih vezi na vseh področjih sodelovanja med državama.

Minister dr. Cerar je v svojem uradnem nagovoru izpostavil, da tesne povezave med Slovenijo in Makedonijo presegajo politično in gospodarsko sodelovanje in se kažejo tudi v medosebnih odnosih, povezavah v kulturi, umetnosti, znanosti, izobraževanju in na mnogih drugih področjih. K slednjemu po njegovih besedah močno pripomorejo tudi Slovenci, ki živijo in delujejo v Makedoniji. Minister dr. Cerar je poudaril pomen nudenja perspektive mladim in povedal, da je lani v Sloveniji študiralo kar 782 študentov iz Makedonije. Čestital je vladi za pogum in modrost glede reševanja problematike imena ter ponovil podporo Slovenije na poti Makedonije v evroatlantske integracije. Novi prostori diplomatskega predstavništva Slovenije v Makedoniji so simbol dodatnega zagona, privrženosti napredku Makedonije in odličnosti nadaljnjega sodelovanja obeh držav, je zaključil minister dr. Cerar.

Minister Dimitrov je v svojem nagovoru med drugim povedal, da aktualni politični proces v katerem se nahaja Makedonija lažje poteka s pomočjo prijateljski držav, med katerimi je nedvomno Slovenija.

Republika Slovenija je bila prva država, ki je odprla svoje veleposlaništvo v Republiki Makedoniji, in sicer leta 1992, Makedonija pa je svoje prvo diplomatsko konzularno predstavništvo odprla prav v Ljubljani.