Veleposlaništvo RS Skopje /Dobrodošli v Sloveniji /

Dobrodošli v Sloveniji

SONČNE ALPE

Mogočne, a dostopne Julijske Alpe, turistično območje na atraktivnem, geografsko zaokroženem območju, povezujejo ponudbo štirih razvitih turističnih krajev: Bleda, Kranjske Gore, Bohinja in Bovca z dolino Soče. Večji del tega območja se nahaja v okviru Triglavskega narodnega parka, ki s 85 ha površine spada med večje naravne parke Evrope. Park na ozemlju visokih skalnih gora – Triglavom kot najvišjo goro Slovenije z 2864 m - in globoko vrezanih rečnih sosesk.

NASMEJANO POHORJE

Okrog 1000 kvadratnih kilometrov veliko in z iglastim gozdom poraščeno Pohorje se glede na izhodiščne kraje razdeli na mariborsko in hočko, slovenjebistriško, konjiško-zreško, ruško, lovrenško in ribniško ter slovenjegraško Pohorje. Mariborsko in hočko, konjiško-zreško ter slovenjegraško Pohorje so zimsko-turistična področja, kjer so se razvila smučarska središča (Areh, Rogla, Kope); na mariborskem delu Pohorja so tudi tekme ženskega svetovnega pokala v alpskem smučanju.

ŽIVAHNA LJUBLJANA

Prebivalci, pa tudi številni obiskovalci pravijo, da je Ljubljana, ki šteje okrog 276.000 prebivalcev, mesto po meri človeka. Kljub temu, da se uvršča med srednje velika evropska mesta, ohranja prijaznost manjšega kraja, hkrati pa premore vse, kar imajo velike prestolnice. Tu, kjer so se srečevale kulture vzhoda in zahoda, se staro harmonično prepleta z novim.

ZELENI MEDITERAN

Slovenska obala, ki meri 46,6 kilometra, je poraščena z bujno vegetacijo. Tu je naravni rezervat z debelimi skladi laporjev in peščenjakov in z edinstvenim strunjanskim klifom, ki se dviga tudi do 80 metrov nad morjem in je najvišja flišna stena ob vsej Jadranski obali. Tu so Sečoveljske soline, omenjene že v 13. stoletju. Zaradi izjemno bogate naravne in kulturne dediščine so bile leta 1989 razglašene za krajinski park.

SKRIVNOSTNI KRAS

Da ima kras dva obraza – enega nad in enega pod površjem -, sta “kriva” apnenec in voda. Na površju “ustvarjata” kraške vrtače, škraplje, izvire, udornine, jarke in polja (Planinsko, Cerkniško), pod površjem pa se razprostirajo številna brezna in kraške jame – pravijo, da je slovenski Kras košček najlepšega podzemnega sveta našega planeta. Tako je v Sloveniji več tisoč  kraških jam in brezen, za turiste pa je urejenih in odprtih 20 zakladnic apnenčastih mojstrovin, ki jih ustvarjajo ponikalne kraške vode.

JERUZALEM

Jeruzalem s svojim svetim imenom, energetskimi silnicami, vinsko cesto, kjer uspevajo vrhunska bela vina, prekrasnimi razglednimi točkami in romarsko cerkvico upravičeno nosi ime nebeški kraj. Jeruzalem leži v Prlekiji, pokrajini v SV Sloveniji, ki meji na Avstrijo in Prekmurje na severu ter Hrvaško na jugu. Je dežela bogate kulinarike, vrhunskih vin, vijugastih terasastih goric, pojočih klopotcev, bogate kulturne, naravne in etnološke dediščine, termalnih vrelcev in zdravilišč ter kasačev. 

Vredno ogleda

S svojimi zanimivostmi in lepotami je Slovenija tudi za tiste, ki so tu doma, vsakič drugače presenetljiva in raznolika dežela. Ob takšni pestrosti se je včasih težko odločiti, kam bi vas tokrat zanesla pot. Da bo odločitev lažja, so na spodnji povezavi ponujene najpogosteje obiskane destinacije v letu 2008 (vir: Statistični urad RS) – destinacije, ki si jih v naši državi resnično morate ogledati. Mednjimi najdete naravne znamenitosti, muzeje in galerije, kopališča, igralnice in igralne salone. Naj vam dan mine čim bolj zanimivo in prijetno!

Za podrobnejše informacije Vas vljudno vabimo, da obiščete privlačno spletno stran www.slovenia.info.