Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
24.09.2009  

Evropski teden mobilnosti, Gostivar, 22.09.2009

Veleposlanik Bergant se je 22.09.2009 v Gostivarju udeležil slavnostnega dogodka v namen odbeležitve »Evropskega tedna mobilnosti« in »Evropskega dneva brez vozila«, ki je tudi letos v organizaciji nevladne organizacije European Link Centre v Gostivarju potekal že tretje leto zapored.

Veleposlanik Bergant je v svojem nagovoru pozdravil organizatorje, aktiviste ter vse tiste, ki s svojim sodelovanjem prispevajo k realizaciji temeljnih idej te vseevropske kampanje ter se s svojo nesebično požrtvovalnostjo borijo za afirmacijo okoljevarstvenih ukrepov tako na nacionalnem nivoju kakor tudi na lokalnem, kjer lahko vsak posameznik vpliva, da bodo klima, zdravje in s tem kvaliteta življenja v mestih boljša kakor so sedaj.

Omenil je tudi katere dokumente in ukrepe je Republika Slovenija sprejela za izvajanje trajne mobilnostne politike, boljše urbane politike kamor spada kvalitetnejše in dolgoročno planiranje mestnega prometa in prometne infrastrukture. Dodal je tudi, da je Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije 18. septembra 2009 organiziralo Zeleni dan s čemer so se zaposleni obvezali, da si bodo pri svojih delovnih aktivnostih tako z zmanjševanjem uporabe električne energije, papirja, bolj ekonomično uporabo letalskih prevoz in na druge načine, prizadevali za bolj odgovoren odnos do okolja in narave.

Da bi se kampanji pridružilo čim večje število mladih ljudi, so organizatorji na osnovnih šolah priredili kviz, kot glavno nagrado pa je učencem, ki so na kvizu dosegli najboljše rezultate, minister za okolje in prostor Republike Makedonije Nexhati Yakupi, podelil športna kolesa.

Iz leve proti desni: Brian Bergant, Nexhati Yakupi (Minister za okolje in prostor RM)