Veleposlaništvo RS Skopje /Novice /
17.11.2009  

Zelene aktivnosti Veleposlaništva Republike Slovenije v Skopju

Skopje, 17. november 2009 – Veleposlaništvo Republike Slovenije se pridružuje naporom Ministrstva za zunanje zadeve in želi s sistematičnim pristopom stopiti na pot okoljsko bolj odgovornemu ravnanju. Pomembno je, da začnemo dnevno vsak sam in vsi skupaj zmanjševati naš vpliv na okolje. Posledično bomo z zavestnim ravnanjem zmanjšali tudi stroške in vzpostavili bolj zdravo delovno okolje in način življenja.

V ta namen smo na veleposlaništvu v začetku novembra sprejeli naslednje ukrepe:

1.) Racionalizirali bomo porabo električne energije. Vsak dan ob koncu delovnega dne bomo ugašali luči v pisarnah, računalnike, ekrane, tiskalnike, fotokopirne stroje, skenerje in druge električne aparate. Navadne žarnice bomo v primerih, kjer je to mogoče, nadomestili z varčnimi žarnicami.

2.) Zmanjšali bomo porabo papirja. Tiskali bomo manj in obojestransko, dokumente v delovni fazi bomo tiskali s funkcijo EconoMode, tiskali bomo dve strani na eno tiskano stran A4. Več bomo komunicirali in usklajevali dokumente po elektronski pošti.

3.) Zmanjšali bomo količino plastičnih odpadkov. V zimskem času bomo ukinili plastične kozarčke pri vodnih balonih ter plastenke z vodo. Vodo bomo stregli v steklenih vrčih.

4.) Prizadevali si bomo za učinkovito ločevanje odpadkov. Namestili bomo dodatne zabojnike za papir, ponovno bomo pozvali k aktivnemu ločevanju in odvozu papirja, kartuš in tonerjev.

5.) Ponovno bomo uporabili še uporaben pisarniški material.

6.) Začeli bomo naročati reciklirane in energijsko varčnejše izdelke.

7.) Kupovali bomo okolju prijazna čistila.

8.) Na dvorišču veleposlaništva bomo poskrbeli za zeleni videz in posadili nova manjša drevesa in sezonsko cvetje in zelenje.

9.) Uslužbence veleposlaništva bomo spodbujali k izbiri alternativnih možnosti za prihod na delo in za službene poti (hoja, kolo, javna prevozna sredstva).

10.) Svojo zeleno pobudo bomo aktivno širili naprej.

Z ukrepi želimo zmanjšati ogljični odtis veleposlaništva. S predstavitvijo naših aktivnosti želimo predvsem opozoriti na nujnost, da je potrebno delež k reševanju podnebne krize prispevati tudi s konkretnimi ukrepi državne administracije, saj nič ne vzpodbudi bolj kot lastne zgled, v Ghandijevem smislu, da »Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu«. Pridružite se nam tudi vi!

Alain Brian Bergant

Veleposlanik